135 млн. лв. е сумата на поръчката за шест хеликоптера за

...
135 млн. лв. е сумата на поръчката за шест хеликоптера за
Коментари Харесай

За покриване на цялата страна са нужни осем медицински хеликоптера, но поръчваме само шест

135 млн. лв. е сумата на поръчката за шест хеликоптера за здравна помощ и избавителни действия по въздуха. Тя включва цялостно здравно съоръжение, принадлежности за обслужване, техника и техници, както и образованието на част от водачите.

Това сподели пред Българска национална телевизия Георги Гвоздейков, шеф на Държавния медицински и въздухоплавателен оператор. Очаква се хеликоптерите да са в страната още тази година. Той разясни по какъв начин става издръжката и работата на системата в останалите европейски страни.

В 98% от страните в Европа такива планове се финансират от обществото. Например ХЕМС има 3.5 млн. членове в Швейцария, те заплащат най-малък членски импорт, по този начин в този момент влагат в 21 нови хеликоптера, от най-модерен тип " Юрокоптер ".

Към момента България е поръчала шест хеликоптера, но евентуално ще са нужни още два, с цел да се покрие напълно територията на страната, изясни Гвоздейков. Предвижда се хеликоптерът да стига до случай за към 20-25 минути.

Страната ще се раздели на три зони - от Южната част на Стара планина и Северната част на Стара планина, с цел да може да се покрива периметър и да се стига в точния момент. Базите евентуално ще са към Пловдив, Ямбол, Сливен, Варна, Шумен, Плевен, Долна Митрополия.

" Много е зле ситуацията обаче с инфраструктурата за площадки на лечебните заведения ", уточни той.

Георги Гвоздейков е безапелационен, че би трябвало да се следват образците за поддръжка на системата в Европа.

Виктор Иванов, деятел за идеята " ХЕМС ", разяснява, че се работи с компанията, която се вижда, че ще е реализатор на поръчката - " Леонардис ". Техни машини се употребяват за охрана на границите. С решението от през вчерашния ден на Министерство на здравеопазването се губи детайлът на бистрота в поръчката, счита той.

Една задача по избавяне по въздуха ще коства към 20 000 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР